חן לופוביץ - משרד עורכי דין

ביטוח לאומי

נכות כללית, פטור ממס הכנסה ושירותים מיוחדים

תושב/ת ישראל שמלאו לו 18 שנים, ועדיין לא הגיע לגיל פרישה, הסובל מליקוי גופני, שכלי או נפשי הנובע ממחלה, מתאונה או ממום מלידה – עשוי להיות זכאי לקצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי.

קצבה זו משולמת לנכה שאינו עובד או שהכנסותיו נמוכות מ – 60% מהשכר הממוצע במשק (6,331 ₪).

בניגוד לענף נפגעי עבודה, (בו נכות מ – 10% ומעלה כבר מזכה במענק ונכות מעל 20% מזכה בקצבה חודשית) – כאן המצב שונה והרף הוא גבוה יותר.

על מנת להיות זכאי לקצבת נכות, יש לעמוד במבחן דו שלבי:

  1. רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי קבע נכות מעל 60% ( או מעל 40%  כשאחד הליקויים במסגרתה מקנה 25%).
  2. עקב הנכות האדם אינו מסוגל לעבוד או יכולתו להשתכר ירדה ב-50% לפחות, והמוסד לביטוח לאומי קבע לו דרגת אי כושר באחד מהשיעורים האלה: 60%, 65%, 74% או 100%.

 

כעורכי דין בתחום זה, אנו נתקלים במספר כשלים נפוצים אצל אנשים המגישים תביעה לענף נכות. 

ככלל, הנכות יכולה להיקבע בשל כמה ליקויים מצטברים, כאשר גובה הנכות בשל כל אחד מהם ידוע מראש ומפורט בתקנות.

בפועל – אנשים רבים מגישים תביעה בגין ליקוי אחד בלבד על אף שאינו מקנה די אחוזי נכות כדי להביאם לרף הקובע. כך, גם אם רופא המוסד הכיר במלוא התביעה שלהם – הם עדיין אינם זכאים לכל גמלה.

במקרים אחרים, אנשים אינם מודעים לכך שמצבם הבריאותי מקיים מספר רב של ליקויים, ושאם היו מגישים את התביעה הנכונה – נכותם היתה עוברת את הרף הקובע (60%).

 

כמו כן,  קיימת הטבה משמעותית מאד שרבים אינם מודעים לה או שאינם יודעים כי הם זכאים לה.

הטבה זו הנה פטור מתשלום מס הכנסה.

הפטור ניתן לתקופות ובתקרות שכר מסוימות לאדם שהנו עיוור, או לנכה שנקבעו לו מעל 90% (לצמיתות או לתקופה זמנית של מינימום 185 ימים) וכן במקרים מסוימים לחולי סרטן ולמחלימים מסרטן.

המוסד לביטוח לאומי עורך ועדות רפואיות עבור מי שמבקש לקבל פטור ממס הכנסה.

כך, את הבקשה עצמה עם המסמכים הרפואיים שיצורפו לה, יש להגיש לפקיד השומה במס הכנסה באזור מגורי המבקש.

פקיד השומה יעביר לביטוח הלאומי את כל המסמכים, ואז המבקש יוזמן לוועדה רפואית.





עוד הטבה משמעותית הקיימת לנכים קשים, היא קצבת שירותים מיוחדים.

קצבה זו ניתנת לנכים קשים אשר זקוקים לעזרה רבה בביצוע פעולות היום יום או להשגחה למניעת סכנה על גופם או על אחרים – (בדומה להגדרות מצב סיעודי בפוליסות ביטוח) ומחושבת ביחס לגמלת הנכות הכללית.

בעניין זה קיימות 4 רמות של תלות בזולת, הנמוכה ביותר (הזדקקות לעזרה רבה ברוב פעולות היומיום) מזכה ב 50% (1,527 ₪) והגבוהה ביותר (נכה שתלוי באופן חריג בעזרת הזולת בכל פעולות היומיום למשך כל שעות היממה)  מזכה ב – 235% (7,168 ₪).

(קיימים מצבים בהם הבחירה בקצבה זו עלולה לשלול זכאות לגמלת ניידות כך שיש לבחון היטב באיזו מהקצבאות לבחור בהתאם למצבו הספציפי של הנכה).

 

מאחר ומדובר במערכת מסועפת ובירוקרטית, רבים מהאנשים אינם מודעים למלוא הזכויות הפוטנציאליות שלהם ועקב כך אינם מקבלים את מלוא הפיצוי או ההטבות המגיעות להם ממוסד זה וממקורות אחרים רלוונטיים.

במקרים בהם אתם או יקיריכם סובלים מליקוי רפואי המגביל את יכולתכם לעבוד – המלצתנו היא לפנות לעורך דין המתמחה בהגשת תביעות נכות למוסד לביטוח לאומי. 

עורך דין הבקיא בתחומים אלו,  יאבחן את הזכויות הרלוונטיות לכם ויפעל למיצוין המירבי מול המוסד לביטוח לאומי או כל גורם רלוונטי אחר.

 

ניסיוננו בתחום הגשת תביעות מול המוסד לביטוח לאומי בצירוף הידע המשפטי והפרקטי הרחב שלנו – מעניקים לכם מעטפת שלמה, מקצועית ויעילה למיצוי מלוא זכויותיכם בענף נכות כללית ומול רשויות המס במקרה של פטור ממס הכנסה עקב נכות.

 

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר.

 

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא.

© כל הזכויות שמורות לעו"ד חן לופוביץ. אין להעתיק ו/או לשכפל כל חומר מאתר זה ללא רשות מבעליו. אין באמור באתר זה להוות תחליף לייעוץ משפטי.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא