חן לופוביץ - משרד עורכי דין

הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון

חיינו עמוסים.

בכל יום אנו בוחרים עשרות בחירות, קטנות גדולות.

בכל יום אנו מתמודדים עם רשויות שלטוניות, מוסדות רשמיים וגופים מסחריים.

אנו נזקקים לטיפול רפואי, מתמודדים עם פרוצדורות תשלום, הזמנת טפסי התחייבות, לעיתים התייעצות עם מומחים פרטיים.

מנהלים חשבונות בנק, משלמים מיסים, אגרות, רוכשים רכב, ביטוחים, שוכרים דירה ועורכים חוזים.

מתמודדים עם תקלות בבית, מזמינים אנשי מקצוע, מפקחים עליהם ומשלמים להם.

מנהלים את משק הבית כולל קניות, נקיון, טיפול בכביסות.

מטפלים בילדינו ולעיתים בקרובי משפחה נוספים.

 

אין רגע דל.

אבל מה קורה כשאנו, או מי מיקירינו, פשוט לא מסוגל להתמודד עם העומס הזה של החיים? או חושש שבעתיד הוא לא יהיה מסוגל לנהל את ענייניו? 

אם אתם חיים לצד בן משפחה חולה או ילדים בוגרים שאינם מצליחים לטפל בעצמם, אתם ודאי שואלים את עצמכם כיצד תוכלו לסייע? מהן האפשרויות הקיימות ומהי הדרך הנכונה עבורכם? 

 

לשם כך, ערכנו עבורכם מדריך קצר  ובו הפתרונות הקיימים, מסודרים "מהקל עד לכבד": 

 

מינוי תומך החלטות (קבלת החלטות נתמכת) – הדרגה הקלה ביותר

מינוי הנערך לבקשת אדם בגיר, כשיר משפטית המעוניין שאדם אחר יסייע לו לקבל מידע מגופים שונים, להבין אותו ולקבל את ההחלטה המתאימה לו על בסיס המידע הרלוונטי.

המינוי יכול להיערך בכל תחום בו האדם מבקש סיוע: עניינים כלכלים, רכושיים, רפואיים או בכלל, ותנאי לו הנו השתתפות בפגישת מידע מטעם האפוטרופוס הכללי. 

התומך יכול להיות קרוב משפחה של האדם, תומך מתנדב (שעבר הכשרה מטעם האפוטרופוס הכללי) או תומך בתשלום – שהנו גורם מקצועי בעל ידע בתחום הספציפי הנדרש (שעבר הכשרה מטעם משרד הרווחה ושמו נכלל במאגר התומכים של האפוטרופוס הכללי )

בקשת המינוי מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה בצירוף אישור על השתתפות בפגישת המידע, טפסי הסכמה, ותצהיר. לשם הכרעה בבקשה ייתכן ובית המשפט ידרוש תסקיר עו"ס וכן ינהל דיון בנוכחות המבקש והממונה המיועד (אלא אם המבקש ביקש שלא להופיע).

העיקר במינוי זה: ההחלטה נלקחת ע"י האדם עצמו, עצמאותו נשמרת במלואה והוא רשאי לפעול עפ"י רצונו.

 

יפוי כח מתמשך – דרגת הביניים: נועד לייתר את הצורך במינוי אפוטרופוס

מסמך הנערך ע"י אדם כשיר משפטית, ונועד להבטיח שאם בעתיד תיפגע כשירותו והוא לא יוכל להביע את דעתו – ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים יטופלו בהתאם לרצונו.

זהו מינוי חשוב ביותר שאף מונע את הצורך במינוי אפוטרופוס בעתיד.

ככלל, הממנה  יכול להשאיר למיופה הכח שיקול דעת מלא בקבלת ההחלטות העתידיות, או לקבוע "הנחיות מקדימות" – כיצד צריך  מיופה הכח לפעול בכל עניין ועניין שחשוב לממנה: ניהול כספים ונכסים כלכליים, החלטות על טיפולים רפואיים, מקום מגורים וכיוב'.

בעת עריכת "הנחיות מקדימות", נמליץ מאד להקדיש זמן ותשומת לב לכל התחומים הרלוונטיים ולקבוע הנחיות מפורשות וחד משמעיות. 

כמו כן, במקרה בו נקבעים מספר מיופי כח, חשוב מאד לקבוע סדרי עדיפויות ביניהם וכיצד יש לנהוג במקרה של חילוקי דעות (האם ילד מסוים יכריע, או הכרעת רוב הילדים וכיוב).

הבקשה מוגשת באמצעות עורך דין המוסמך לערוך ייפוי כח מתמשך ע"י האפוטרופוס הכללי.

 

אפוטרופסות – הדרגה הגבוהה ביותר, התערבות מוחלטת בחיי החסוי

כמעט תמיד, מדובר בהתערבות "לאחר מעשה".

מדוע? 

משום שניתן למנות אפוטרופוס רק למי מהבאים: אדם שהוכרז כפסול דין, קטין שהוריו נפטרו/ הוכרזו כפסולי דין או נקבע שאינם מסוגלים לטפל בו, בגיר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לדאוג לענייניו או קשיש שאינו יכול לדאוג לעצמו.

מקרה פרטי הנו מאושפז בבית חולים שאינו מסוגל להביע דעה על מצבו (למשל פגוע ראש מתאונה, שאז ימונה אפטרופוס גוף זמני).

מדוע "כמעט"?

משום שהחוק מאפשר לכל אדם בגיר לתכנן מראש כיצד וע"י מי יטופלו ענייניו (גוף, רכוש או עניינים אישייים) במקרה שבו ייקבע כי הוא זקוק למינוי אפוטרופוס.

תכנון זה מיושם באמצעות "מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס" עליו יחתום גם האפוטרופוס המוצע, את המסמך ניתן לערוך רק בפני עורך דין  שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי.

המסמך ייבחן בבית המשפט רק כאשר יוחלט על מינוי אפוטרופוס, ובית המשפט אף רשאי שלא לכבדו.

ככלל, אפוטרופוס יכול להתמנות לדין, לגוף או לרכוש של החסוי (או לכולם) ובכל מקרה – ההתערבות היא מוחלטת – שכן האפוטרופוס מחליט עפ"י ראות עיניו, מתוך ההנחה שהוא פועל לטובת החסוי (זהו אחד התנאים למינוי האפוטרופוס).

ניתן גם לערוך מסמך הבעת רצון. המדובר במסמך המאפשר להורה לקטין או לאדם שמונה כאפוטרופוס (בן משפחה של בגיר או קטין), לציין מיהו האפוטרופוס שיחליפו וימלא תפקידו בעתיד. במקרה שבעתיד יתקיים הליך מינוי אפוטרופוס, על בית המשפט יהיה לבחון גם את מסמך הבעת רצון ולהעניק לו משקל. עם זאת, ההכרעה הסופית באשר לזהות האפוטרופוס שימונה תהיה בהתאם לשיקול דעתו של בית המשפט.




אפוטרופוס גוף 

כאשר אדם חסוי (למשל חולה דמנטי שאינו מסוגל להבין את מצבו) נזקק לטיפול רפואי שאינו דחוף, האפוטרופוס חייב לתת את הסכמתו לטיפול.

(לעיתים, במקרה של טיפול חירום – בתי החולים מוסמכים (עפ"י נוהל אפטרופוס זמני) לתת את טיפול החירום הנדרש אף ללא הסכמת המטופל או האפוטרופוס שלו). 



אפוטרופוס רכוש

ממונה על מנת לדאוג לכל ענייניו הכלכליים והרכושיים של החסוי (ניהול נכסים, ניהול חשבונות בנק, השקעת כספים, פיקוח על קבלת קצבאות, גמלאות וזכויות מגופים שונים וכיוב).

במסגרת תפקידו, האפוטרופוס חייב לדווח לאפוטרופוס הכללי על כלל נכסי החסוי (דוח הנקרא "פרטה"), לתת דיווח שנתי על פעולותיו בשנה שחלפה וכן לבקש אישור מיוחד מבית המשפט לביצוע פעולות משמעותיות מתוך נכסי החסוי (רכישת נכס, הוצאת סכום כסף גדול מהחשבון וכיוב פעולות המפורטות בחוק).

 

רשאי להתמנות כאפוטרופוס – כל אדם, כל תאגיד הנכלל ברשימת תאגידי האפוטרופסות (למשל אקי"ם) או האפוטרופוס הכללי בעצמו.

הבקשה מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין השרעי, וכרוכה בתשלום אגרה. 

המסמכים המצורפים לבקשה כוללים (בכפוף לנסיבות הספציפיות): טפסי הסכמה, חוות דעת רפואיות, החלטות של ועדות רפואיות/מקצועיות, חוו"ד עובד סוציאלי ותצהיר מאומת ע"י עורך דין.

מאחר ומדובר בצעד קיצוני ביותר, בית המשפט יבחן האם ניתן להימנע ממינוי האפוטרופוס ע"י חלופה מקלה יותר (קיומו של יפוי כח מתמשך), קציבת זמן מינימלי ככל הניתן לקיום האפוטרופסות, מיתון ההתערבות ע"י מתן הנחיות לאפוטרופוס וכיוב. 

 

יהא הפתרון אשר יהא – המשותף לכולם הוא הבירוקרטיה הרבה והקריטית הכרוכה בהפעלתם.

לעיתים הפרוצדורה כל כך מתישה, כך שבקשות מוגשות באופן חסר, טפסים ממולאים בצורה שטחית נחתמים  "באוטומט", בלי להבין את משמעותם,  וללא התייחסות למהות.

 

כאן נכנסים לתמונה עורכי דין המוסמכים לערוך מינויים אלו, ויודעים כיצד להגיש את הבקשות ולהפעיל את המינויים בצורה הנכונה, היעילה והנדרשת עפ"י דין.

כמו כן, ומטבעם ארוך הטווח של מינויים אלו, עורכי הדין המתמחים בתחום מעניקים ליווי שוטף, ייעוץ ומתן מענה בסוגיות שונות המתעוררות לאורך השנים. 

 

היכרותנו והסמכתנו בעריכת מינויים אלו  בצירוף הידע המשפטי והפרקטי הרחב שלנו – מעניקים לכם מעטפת שלמה, מקצועית ויעילה בהגשת בקשות, הפעלת המינויים ופתרון סוגיות שוטפות המתעוררות מכוחם ומנסיבות החיים.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר.

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא.

© כל הזכויות שמורות לעו"ד חן לופוביץ. אין להעתיק ו/או לשכפל כל חומר מאתר זה ללא רשות מבעליו. אין באמור באתר זה להוות תחליף לייעוץ משפטי.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא