חן לופוביץ - משרד עורכי דין

ירושות וצוואות

לשיתוף המאמר

ליצירת קשר

עם מותו של אדם, עוברים נכסיו (כספים, נדל"ן, רכוש וכו') ליורשיו ונקראים "עזבון".

העברה זו מתבצעת באחת משתי דרכים: 

ירושה (ברירת המחדל) –  העברת העזבון ליורשים על פי דין:  בן/בת זוג, ילדים ויתר הצאצאים (נכדים, נינים), באם אין כאלה – הורים ואחים, ובאם אין גם כאלה – סבים וסבתות וצאצאיהם (דודיו ובני דודיו של המוריש).

צוואה (מעשה אקטיבי) – מסמך שהמוריש כותב בעצמו, המבהיר מי יקבל את עזבונו לאחר מותו ובאילו תנאים.

כך, יכול אדם להחליט שחלק מהעזבון או כולו, יועבר למי שאינם יורשיו עפ"י החוק, או להוריש את העזבון ליורשיו, אך בחלוקה שונה מברירת המחדל הקבועה בחוק.

 

מימוש קבלת העזבון מבוצע ע"י "צו ירושה" או "צו קיום צוואה". 

חשוב לדעת:

  1. חובות המוריש הנם חלק מנכסי העזבון. כך, וככלל, הנושים זכאים לגבות את חובם מתוך העיזבון, והיורשים (עפ"י דין או צוואה) יקבלו את מה שנותר מהעיזבון לאחר תשלום החובות לנושים.
  2. יורשים (עפ"י דין או צוואה) יכולים לשנות את חלוקת העיזבון ביניהם ע"י "הסדר ירושה בין יורשים", בטרם ניתן צו הירושה או צו קיום הצוואה. חלוקת רכוש לאחר מתן הצו, הנה עסקה רגילה החבה במס.

 

ככלל, קיימים 4 סוגי צוואות

  1. צוואה בכתב יד : צוואה כזו תהיה תקפה רק אם כולה נכתבה בכתב יד, נחתמה בכתב יד ונושאת תאריך. צווה שהודפסה ונחתמה בכתב יד – אינה תקפה.
  2. צוואה בפני עדים: ניתן לערוך אותה כשהיא מודפסת או בכתב יד, בתנאי שכולה נערכה בנוכחות שני עדים בגירים וכשירים משפטיים הזרים זה לזה ושאינם נהנים או יורשים בצוואה.
  3. צוואה בפני רשות: ניתן לערוך אותה בכתב או בע"פ ובלבד שתועדה, הוקראה למצווה ונחתמה על ידו מרצונו החופשי ע"י: נוטריון, שופט רשם או דיין רבני או – רשם הירושות.
  4. צוואת שכיב מרע: צוואה בעל פה הניתנת מפי אדם העומד למות או מאמין שהוא עומד למות בתוך 30 יום. מדובר במקרה נדיר ובעייתי, שאם אתם מעורבים בו (כמוריש או כיורש) נמליץ כי תפנו מיד לעורך דין המתמחה בתחום, לכלכול נכון של צעדיכם.

 

ישנם מספר מקרים בהם הצוואה לא תהיה תקפה:

  • צוואה הנערכת על ידי אדם בעל מוגבלות קוגניטיבית או נפשית.
  • צוואה הנערכת על ידי קטין.
  • צוואה הנערכת על ידי אדם שהוכרז כפסול דין.
  • צוואה שנערכה שלא בדעה צלולה עקב כל פגיעה או מחלה שעשויה לפגוע בשיקול דעתו או בהבנת משמעותה של הצוואה.

יתרונות הפנייה לעורך דין המתמחה בצוואות וירושות 

בעת עריכת הצוואה

באופן כללי ניתן לומר – ככל שהצוואה ברורה ומפורטת יותר, כך ייטב לכל הצדדים.

צוואה לא ברורה או לא מפורטת דיה, עשויה להוביל לשנים של התכתשויות משפטיות בין היורשים לבין עצמם, או בין היורשים למי שחשים שנושלו מהצוואה שלא כדין.

לכן, על אף שעריכת הצוואה מותרת על ידי כל אדם ללא חשש לפגיעה בתוקפה, מומלץ להיעזר באמצעות משרד עורך דין המתמחה בצוואות, ירושות ועיזבונות כדי להבטיח שסעיפיה יכסו את כל רצונותיו של המצווה וכדי לצפות מראש תרחישים אשר עשויים ליצור סיבוכים ומחלוקות.

 

לאחר פטירת המצווה

אם אתם או מי מיקירכם חשתם שנושלתם מצוואה שלא בצדק (בין אתם יורשים על פיה ובין אם לאו) – עליכם למהר ולהגיש התנגדות לצו קיום צוואה.

את ההתנגדות יש להגיש בתוך 14 יום מפרסום ההודעה על בקשה לצו קיום צוואה (במקרים מסוימים ניתן לבקש הארכת מועד).

צו זה נועד לאפשר לכם להגיש ערעור במסגרת הזמן הקבועה בחוק. 

את הערעור ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה, יש לצרף מכתב המפרט את הסיבות להגשת הבקשה וחשוב לצרף מסמכים רלוונטיים היכולים לחזק את טענות המערערים על הצוואה.

 

גם במקרים כאלו, מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בצוואות וירושות, כדי שיבחן את המקרה, ייעץ לכם על סיכויי הצלחת הערעור ובמידת הצורך – ייצג אתכם בערכאות נוספות (כגון בית המשפט לענייני משפחה, שם נידונים ערעורים על החלטות הרשם).

 

לצוות משרדנו ידע משפטי ופרקטי רחב בעריכת צוואות.  

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר.

 

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא.

© כל הזכויות שמורות לעו"ד חן לופוביץ. אין להעתיק ו/או לשכפל כל חומר מאתר זה ללא רשות מבעליו. אין באמור באתר זה להוות תחליף לייעוץ משפטי.

אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, ועומדים לרשותכם בכל אמצעי הקשר המפורטים באתר

שיחת ייעוץ  עם עורך הדין חן לופוביץ אינה כרוכה בתשלום כלשהוא